Знаете ли достатъчно за блестящо бялата усмивка?

Знаете ли достатъчно за блестящо бялата усмивка?

Д-р Ива Димчеваopalescence

 

 

 

Избелването на зъбите винаги е повдигало редица въпроси – безвредно ли е, има ли ефект и съществуват ли други възможности за решаване на проблема с неприемливия цвят на зъбите. Белите и здрави зъби днес се възприемат като част от цялостната красота и много от нас многократно са обмисляли варианти за избелващи процедури. Ето обаче няколко важни неща, които е добре да знаете преди да направите своя избор.

Вреди ли избелването на зъбния емайл?

Най-важното, в което трябва да се убедите преди да се подложите на избелваща процедура, е дали придобитият ефект няма да се постигне за сметка на здравето на зъбите. През  2012 г. Европейският съюз въвежда директива, поставяща ограничение в концентрациите на избелващите продукти с цел да се елиминира приложението на тези от тях, които застрашават здравето на зъбите. Тя постави под въпрос безопасността на продукти, разпространявани по Интернет, такива, внесени от страни извън ЕС, а също така и на някои прекалено агресивни американски системи. В крайна сметка, здравето винаги трябва да стои на първо място. Важно е използваната от денталния лекар система да бъде ефективна, но също така безопасна, дори и да не предлага най-шокиращия избелващ ефект (а и на кого ли това би му харесало?).

Последователност на действие

Преди извършване на избелваща процедура, задължително се предприема почистване на зъбен камък и полиране. Имайте предвид, че ако имате пломби, корони или фасети във видимата област, те няма да се повлияят от процедурата и след завършването й може да се наложи тяхната подмяна поради несъответствието с новопостигнатия цвят.

Дайте си сметка какво всъщност искате да постигнете

Обсъдете със своя зъболекар какво всъщност искате да постигнете и в каква степен желаете да промените своя цвят. Подробният разговор с денталния лекар ще даде възможност да обсъдите нуждата от други процедури, подобряващи общия вид на усмивката ви – подмяна на стари обтурации, изработването на фасети и т.н. Добре е да се обсъдят всички налични проблеми и възможности, за да се предприеме цялостен подход.

„Бялата“ диета

След избелването е необходимо да спазвате т. нар. „бяла диета“ – приемайте вода, бял хляб, пилешко месо, кисело мляко,  и всичко, в което отсъстват пигменти. Поне за седмица (а най-добре за двайсет дни) забравете за чая, кафето, червеното вино, боровинките  и т.н. Поради освобождаването на миркопространства вследствие на извлечените оцветители, трябва да се погрижите до зъбите да не достига нищо цветно, за да не постигнете обратния ефект.

Пастите за зъби

Забравете за избелващите пасти веднага след процедура по избелване и ги оставете за поддържане на постигнатия ефект след време. Вместо това мийте зъбите си с противокариесна паста или такава за чувствителни зъби, препоръчително  богата на флуориди, които да възстановят микродефектите в емайловите кристали.

При избелване не могат да се дадат гаранции и прогнози за степента на крайния ефект. Важното в случая е да не поставяте под риск здравето на вашите зъби с използването на случайни продукти. Защото красотата, съчетана със здраве, сияе с по-силен блясък и ще ви служи по-дълго.

 

В денталния кабинет на д-р Димчева се прилага кабинетно и домашно избелване с шини със системата Opalescence.

Leave a Comment