Хигиена на протезните конструкции

Хигиена на протезните конструкции

Как да почиствате своите корони, мостове, протези и различни конструкции върху имплантати

Поддържането на орална хигиена около протезните конструкции не просто не бива да се пренебрегва. Всъщност на тези места тя трябва да се извършва с още по-голямо внимание и грижи от страна на пациента. Около протезните конструкции също се задържа плака и се натрупва зъбен камък, а неговата грапава повърхност е фактор за допълнително натрупване на плака. За да не се попадне в този порочен кръг, всеки трябва редовно да се грижи за почистването както на своите зъби и венци, така и на изработените му корони, мостове и протези.

Граничната зона между зъба и конструкцията, колкото и добре да е изработено възстановяването, трябва да бъде свободна от плака, за да не бъде опорочено протетичното лечение.

Корони
Поддържането на орална хигиена при налични изкуствени корони не се отличава много от поддържането на естествените зъби. Почиствайте внимателно около короните с четка и паста два пъти на ден, използвайте вода за уста, съдържаща флуор, и задължително използвайте средство за почистване на междузъбното пространство – интердентална четка или конци за зъби.

Ако не знаете как да използвате зъбни конци, по-добре помолете вашия дентален лекар да ви научи, тъй като неправилното използване на конеца може да доведе до нараняване или до неефективно почистване, след което той най-често бива изоставян от пациентите.
Възможни последствия при посредствена орална хигиена: кариес на зъба под короната, който може безсимптомно да се развие до пулпит; възпаление на венците.

Мостове
Важно е пациентите да знаят, че зъбната плака се натрупва и по долната повърхност на мостовото тяло. Тази труднодостъпна зона се почиства със специален конец – Superfloss. Той се вмъква под мостовото тяло, като първо се въвежда твърдият му край (завършващ като връзка на обувка), почистват се долната повърхност на моста, лигавицата на обеззъбения участък и достъпното пространство по повърхностите на предностоящия и задностоящия мостоносител.
Неотстранените остатъци могат да доведат до възпаление на лигавицата, лош дъх, развиване на пародонтален джоб или кариес на зъбите мостоносители.

Имплантати
Почистването около единичен имплантат не се различава от почистването на естествени зъби – миене с четка и паста и почистване на интерденталните пространства с междузъбни четчици или зъбен конец. При имплантатите обаче хигиената трябва да бъде извършвана наистина много стриктно. Почистването под мост, разположен върху имплантатни опори, отново трябва да се извършва с помощта на специален Superfloss или интердентална четка.

Хигиенизирането на цели протези с имплантатни опори включва свалянето на протезата, почистването на надстройките на имплантатите с едноснопчеста мека четка и почистване на протезата по стандартния начин, описан в следващите редове. Почистването около имплантати се подобрява при т. нар. домашни системи за иригация, или зъбен душ, при които зоните около конструкциите се промиват под налягане с помощта на различни разтвори.

Пренебрегването на оралната хигиена в участъци, където са поставени зъбни имплантати, може да доведе първоначално до възпаление на околната лигавица (перимукозит), а в по-късни етапи – до развитие на състояние, свързано със загуба на поддържащата кост (периимплантит), до застрашаване и дори до загуба на имплантата.

Протези
Частичните и целите протези също трябва да бъдат почиствани ежедневно. Препоръчва се измиването им върху съд с вода. Така се намалява възможността протезата случайно да бъде изпусната и да се счупи. С помощта на четка (различна от тази, с която се измиват останалите налични зъби) и сапун се измиват всички повърхности на конструкцията. За почистване на протезата не трябва да се използва  паста за зъби, тъй като така се нарушава полираната ù повърхност, протезата потъмнява и започва да поема пигменти и бактерии от устната кухина, а също така и да задържа плака.

Когато се сваля, протезата трябва да се държи в съд с вода, тъй като в противен случай пластмасата пресъхва и става чуплива. Ако пациентът използва различни „лепила“ за протези, подобряващи стабилността на конструкцията, той трябва ежедневно да почиства остатъците от използвания продукт. На пазара се предлагат и различни почистващи таблетки, които допълват поддръжката на подвижната протеза.

Последици от лошата хигиена на пациенти с протези може да бъде възпалението на меките тъкани под протезата, свързано със зачервяване, подуване, болка, разраняване и други. Състоянието се нарича подпротезен стоматит.
Изработването на различните протезни конструкции води до възстановяване на дъвкателната и говорната функция и връща на пациента така желаната естетика.

Това обаче върви ръка за ръка с отговорността той да се грижи за своите възстановявания, за да може да запази красотата и здравето на своята усмивка. Поддържането на оралната хигиена неизменно се завършва с посещения при денталния лекар на индивидуално определен интервал от време за извършване на професионално почистване с ултразвук и полиране. Само по този начин пациентът и неговият зъболекар могат заедно да осигурят профилактика на възможните усложнения и да удължат годността на изработените конструкции.

Д-р Ива Димчева

Leave a Comment