Протетична дентална медицина

Ceramic teeth - dental bridgeПротетичната дентална медицина отговаря за изработването на различни конструкции – единични корони, мостове, включително върху имплантати, частични и цели протези, фасети. Короните, мостовете и фасетите спадат към т.нар. фиксирано или неснемаемо протезиране, при което пациентът не може да сваля конструкцията сам. Повечето частични и цели протези са снемаеми.

Протетичната дентална медицина възстановява това, което заболяванията на зъбите са отнели. С нейна помощ се възстановяват дефекти на отделния зъб, единични липсващи зъби или големи дефекти в зъбната редица.

Протетичното лечение се извършва съвместно със зъботехник. По снетия в кабинета отпечатък той отлива работен модел и изработва протетичната конструкция с помощта на различни материали. Короните и мостовете в съвременната дентална медицина могат да бъдат с метален скелет и естетична керамична инскрустация (металокерамика), изцялокерамични или с циркониев скелет и керамично покритие. Фасетите се изработват от различни видове керамики или фотополимери. Плаковите снемаеми протези (частични и цели) се изработват от розова пластмаса, имитираща цвета на устната лигавица. Важно е пациентите да се изследват за алергии към пластмаса. Ако такава се установи само към оцветителя на пластмасата, може да се изработи протеза от прозрачна пластмаса. При индикации за това може да се изработи моделно-лята частична протеза със значително подобрено задържане по време на дъвчене.

Подготовката на зъбите за обвивна корона или за мостоносители включва изпиляването им във формата на зъбно пънче. Постоянните конструкции обикновено отнемат 7-10 работни дни от снематено на отпечатъка до постоянното им фиксиране в устата. От съществено значение е изработването на временни пластмасови зъби за периода до циментирането на постоянните конструкции. По временните зъби не само пациентът може да направи своите корекции относно формата, размера, цвета и други характеристики, засягащи естетиката. Те защитават зъбните пънчета от инфектиране през дентиновите каналчета и от свръхчувствителност.

Лечение

В кабинета се извършва дентално лечение в следните направления:

Лечение на кариес

Кариесът е заболяване, засягащо над 95% ...

Прочетете още…

Ендодонтия

Ендодонтията е дентална специалност, ...

Прочетете още…

Протетична дентална медицина

Протетичната дентална медицина отгов...

Прочетете още…

Хирургия

Причините за вадене на зъб са многобро...

Прочетете още…

Детска дентална медицина

Някои хора осъзнават, че поддържането ...

Прочетете още…

Пародонтология

Пародонтологията е наука за заболяван...

Прочетете още…

Избелване

Чрез процедурите по избелване може да ...

Прочетете още…