Пародонтология

Periodontal DiseaseПародонтологията е наука за заболяванията на зъбозадържащия апарат, засягащи първо венците, а в по-напреднал етап – поддържащата кост. Огромния процент от тези заболявания се причиняват от наличието на зъбна плака. Това означава, че те са предотвратими чрез стриктно полагане на лични и професионални оралнохигиенни грижи.

Гингивитът е обратимо състояние, състоящо се във възпаление на венците. Характеризира се с тяхното зачервяване, подуване и кървене. На рентгенова снимка не се установява загуба на поддържаща кост. След извършване на професионално почистване на зъбен камък и плака, полиране и следване на дадените указания, състоянието се разрешава и здравето на околозъбните тъкани се възстановява. Решаващи от този момент нататък са индивидуалните грижи, които пациентът полага (измиване на зъбите с четка и паста, изплакване с вода за уста, използване на конец или междузъбни четчици, устройство за почистване на езика) и редовните посещения при зъболекаря за отстраняване на зъбен камък – обикновено веднъж на шест месеца.

Пародонтитът е напреднало заболяване на околозъбните тъкани, характеризиращо се със загуба на поддържаща кост. Изисква се особена стриктност от страна на пациента по отношение на денталното му здраве, редовни почиствания на зъбен камък, подмяна или поправка на остарели конструкции и пломби и изключително съвестна лична орална хигиена. Пародонтитът води до разклащане на здрави зъби и е основна причина за загубата на зъби като цяло. В зависимост от тежестта на състоянието се назначава индивидуален интервал за поддържащи визити за оценяване на състоянието и почистване на натрупаните отлагания. Прогнозата за стабилизирането на пародонтита зависи в огромна степен от съдействието на пациента и спазването на дадените указания.

Лечение

В кабинета се извършва дентално лечение в следните направления:

Лечение на кариес

Кариесът е заболяване, засягащо над 95% ...

Прочетете още…

Ендодонтия

Ендодонтията е дентална специалност, ...

Прочетете още…

Протетична дентална медицина

Протетичната дентална медицина отгов...

Прочетете още…

Хирургия

Причините за вадене на зъб са многобро...

Прочетете още…

Детска дентална медицина

Някои хора осъзнават, че поддържането ...

Прочетете още…

Пародонтология

Пародонтологията е наука за заболяван...

Прочетете още…

Избелване

Чрез процедурите по избелване може да ...

Прочетете още…