Лечение на кариес

Dentist showing a cavity with a mouth mirrorКариесът е заболяване, засягащо над 95% от населението по света, с което се превръща в най-често срещаното заболяване. Важно е да се отбележи, че причина за възникването му е зъбната плака. С други думи, отличната орална хигиена при правилно развити зъбни тъкани означава усмивка без кариеси.

В началото кариесът се развива безсимптомно, като впоследствие засегнатият зъб става чувствителен на студено, сладко, кисело или по време на дъвчене. Възможно е развитието на процеса през тъканите на емайла и дентина да премине без оплаквания и първата аларма за наличен проблем да бъде моментът, в който е възпалена зъбната пулпа, съдържаща нервите и кръвоносните съдове на зъба. Тогава се налага умъртвяването му. Ето защо са важни профилактичните прегледи – тогава кариозното разрушение може да бъде открито на по-ранен етап, а зъбът да остане жив.

Лечението на зъбния кариес поради това, че най-често се открива в необратим етап, се изразява в отстраняване на  разрушените тъкани и възстановяването им със специален материал (изработване на обтурация или пломба). Важно е по този начин да се възстанови цвета и формата на зъбните тъкани, а оттам и оптималното участие на зъба в акта на дъвчене.

Лечението на кариес се включва в пакета от дентални услуги, предлаган от НЗОК.

Лечение

В кабинета се извършва дентално лечение в следните направления:

Лечение на кариес

Кариесът е заболяване, засягащо над 95% ...

Прочетете още…

Ендодонтия

Ендодонтията е дентална специалност, ...

Прочетете още…

Протетична дентална медицина

Протетичната дентална медицина отгов...

Прочетете още…

Хирургия

Причините за вадене на зъб са многобро...

Прочетете още…

Детска дентална медицина

Някои хора осъзнават, че поддържането ...

Прочетете още…

Пародонтология

Пародонтологията е наука за заболяван...

Прочетете още…

Избелване

Чрез процедурите по избелване може да ...

Прочетете още…