Детска дентална медицина

baby tooth - little girl with missing teethНякои хора осъзнават, че поддържането на здрави млечни зъби и редовните посещения при зъболекаря, създаващи добри навици и позитивно отношение у децата, създават възможност за здрави зъби през целия живот. Митовете, че пренебрегването здравето на временните зъби няма особени последстия за постоянните зъби, вече са окончателно развенчани сред хората. Това е така, защото нелекуваните възпалителни заболявания на временните зъби и техните травми могат да имат сериозни последици за постоянните зъби. Решаващо е отношението на родителите, които трябва да изградят положителна нагласа в своите деца, което изключва изрази като „И мен ме беше страх като бях като теб”, „Боли, но така трябва” и други.

Истинскито предизвикателство в детската дентална медицина е не самата последователност от манипулации, а намерането на път към детето и изграждането на доверие у него. Ето защо най-неподходящият повод за първо посещение на денталния кабинет е болката. В такъв момент детето е неспокойно и разстроено. Много по-подходящи за първа среща са профилактичните прегледи без конкретно оплакване. Тогава детето на спокойствие може да опознава обстановката в кабинета и да привиква към нея, вместо да среща твърде много неща за първи път в момент на стрес.

Постоянните зъби пробиват с дълбоки бразди (фисури) и незавършена минерализация. Първи пробиват шестите зъби на 5-6 годишна възраст. Те се появяват зад последния млечен зъб и често не са забелязани от родителите. Минерализацията на новопробилите зъби достига 90% от окончателната си степен две години след пробива им – време, за което в много от тях се развива зъбен кариес. Ето защо веднага след пробива на зъба се извършва процедура за силанизиране (запечатване) на зъбите със специален материал. Това спасява много зъби от най-често възникващия кариес при децата – този на дъвкателната повърхност. С тази процедура се предотвратяват 90% от кариесите при децата.

Децата трябва да посещяват денталния лекар през няколко месеца, поне два пъти в годината, поради твърде бързото напредване на кариозния процес. В денталния кабинет родителите и тяхното дете могат да получат ценни съвети за поддържането на лична орална хигиена и правилно хранене, за да се сведе до минимум риска от възникване на нови кариеси.

Лечението на кариес, пулпит и периодонтит на деца се включва в пакета от дентални услуги, предлаган от НЗОК.

Лечение

В кабинета се извършва дентално лечение в следните направления:

Лечение на кариес

Кариесът е заболяване, засягащо над 95% ...

Прочетете още…

Ендодонтия

Ендодонтията е дентална специалност, ...

Прочетете още…

Протетична дентална медицина

Протетичната дентална медицина отгов...

Прочетете още…

Хирургия

Причините за вадене на зъб са многобро...

Прочетете още…

Детска дентална медицина

Някои хора осъзнават, че поддържането ...

Прочетете още…

Пародонтология

Пародонтологията е наука за заболяван...

Прочетете още…

Избелване

Чрез процедурите по избелване може да ...

Прочетете още…