Адаптация след изработване на протези

Адаптация след изработване на протези

Публикувано на 7 февруари, 2014 | Тема: акценти от новия брой

Изработването на протези в действителност представлява нещо повече от няколко посещения в кабинета за отпечатъци и различни проби и със сигурност не приключва с „връчването“  на протезите на изпълнения с очакване пациент.

Освен медицинската и техническата страна на въпроса тук зъболекарят и пациентът се сблъскват с нещо, на което трябва да се обърне подобаващо внимание, а именно периода на адаптация след протезиране. Това изисква проявяване на търпение и от двете страни.

Пациентите трябва добре да бъдат запознати с особеностите на този период още преди снемането на първия отпечатък. Адаптацията към протезните конструкции е сложен невро-физиологичен процес на изработване на нови рефлекси и възприемане на новия обект от страна на пациента.

При първото поставяне на протезата тя се възприема като необичаен дразнител, тъй като със своя обем предизвиква редица усещания и дразни различни рецептори в устната кухина. Те я възприемат като голяма, чужда, неприсъща и водят до различни ответни реакции от страна на организма, например увеличено слюноотделяне. Може да се появи усещане за гадене поради това, че протезите намаляват обема свободно пространство в устната кухина и променят съотношението между небцето, езика, бузите и пода на устната кухина. Ако си спомните как езикът ви любопитно е изследвал зъба ви само при смяна на една по-плоска пломба с такава с правилни анатомични форми, можете да си представите за какво става дума, когато говорим за поставяне на цяла протеза или на чифт протези.

Основните причини, поради които пациентите искат да им бъдат изработени протези, са това да могат да се хранят (възстановяване на дъвкателната функция), да могат да говорят (възстановяване на говорната функция) и да изглеждат добре (възстановяване на естетиката). От огромно значение е обаче и цялостният психопрофилактичен ефект на протетичното лечение. Загубата на голям брой зъби, особено за кратък срок от време, въздейства върху самочувствието на хората, върху тяхното желание да се срещат с познатите си, на мотивацията им да работят и на цялостното им светоусещане и настроение.

Освен това при пълно обеззъбяване с изгубването на зъбите се губи и поддръжката на устните. Те хлътват назад към освободеното пространство, поради което изглежда, сякаш носът надвисва страховито напред, брадичката също изпъква  повече от нормалното, а чертите на лицето се изострят. Получава се ефектът на т. нар. птиче лице. Много от изцяло обеззъбените пациенти предпочитат да стоят вкъщи, да не ходят никъде и да не се срещат с хора, за да не се забележат липсващите им зъби. Това обяснява огромната положителна стойност върху психиката, която може да има възстановяването на изгубените зъби.

Тази огромна стойност на зъбното протезиране за пациента върви ръка за ръка с огромните очаквания от негова страна. Той чака с нетърпение деня, в който ще получи новите си зъби, и изведнъж от този ден нататък всичко ще бъде както преди, когато е имал собствени зъби. И оттук започва разочарованието.

Пациентите трябва от самото начало да знаят, че периодът на адаптация закономерно отнема около месец, като продължителността му може да бъде по-малка или по-голяма в зависимост от някои фактори.

Защо адаптацията отнема толкова много време?

Периодът на адаптация изисква време за изтриване на стария рефлекс на възприятие на устната кухина и постепенното привикване към новата ситуация чрез изработване на нов рефлекс на възприятие. Първите няколко дни след поставянето на протезата и поведението на пациента и денталния лекар в този период са от критична важност за възприемане на новата конструкция.

  • В първите 1–3 дни поради появата на новия дразнител се наблюдават повишено слюноотделяне, некоординирани двигателни рефлекси, гадене, чувство на неувереност.
  • В следващите дни постепенно старият пространствен рефлекс изгасва и се изработва нов. Вторият етап продължава до около 10-ия ден и се характеризира с нормализиране на количеството отделяна слюнка и изчезването на т. нар. изследователски рефлекс. Постепенно говорът се подобрява, а пациентът започва да се чувства по-добре.
  • Последната фаза на адаптация се характеризира с възстановяване на дъвкателната и говорната функция и нормализиране на психическото равновесие на пациента. Тя продължава до 30-ия ден. За този срок нормално завършва процесът на адаптация.

Какви фактори могат да повлияят на времето за адаптация?

1. Оценката на околните

Ако близките ви ви харесат, след като се приберете за първи път с новите си протези, това ще повлияе положително на цялото ви отношение, ще ви обнадежди и ще ви направи по-малко критични към евентуалните неудобства през първите дни. Одобрението на важните за вас хора има важна роля за успешното възприемане на новите протези и може да скъси адаптационния период. И обратно, ако околните ви дадат негативни оценки, това може да засили първоначалния дискомфорт и да попречи на адаптацията.

2. Болката

Обикновено след поставянето на протези се планират поне два контролни прегледа, на които се правят някои корекции. В повечето случаи дори при поставянето на протезите пациентът да ги е усещал комфортно, по време на хранене на определени места протезата започва да убива и става  некомфортна на пациента. На това място зъболекарят забелязва зачервена зона или малка раничка. Той коригира протезата на съответното място и прилага на мястото обезболяващ медикамент, подпомагащ по-бързото му възстановяване. Напълно възможно е на следващото посещение пациентът да дойде с оплаквания на друго място. Прегледите трябва да продължат до момента, в който протезата не причинява болка и дискомфорт.
Болката, причинена от некоригирани протези, може да попречи на адаптационния период и да го удължи. Ето защо е важно пациентът да не отлага тези посещения за корекции, за да може във възможно най-кратък срок да използва нормално своите нови протези.

3. Храненето

Изключително важно е първоначалното хранене с меки и кашави храни с постепенното въвеждане на  храни, изискващи повече дъвчене. Бъдете сигурни, че ако изпробвате новите си протези с ябълка или пържола, ще се почувствате обезсърчени и дори измамени. Дайте време на мозъка си да се справи с предизвикателството, което му отправяте! Първия ден си купете пакет с царевични пръчици, сложете по едно парченце от лявата и дясната страна и тренирайте симетрично дъвчене. Като цяло в първите дни се хранете с по-меки и кашави храни. С напредването на адаптационния период ще можете да си позволите въвеждането на някоя по-твърда храна.

4. Говорът

Изработването на протези понякога повлиява говора. Това е така, защото езикът има създадени условни рефлекси към други условия – собствените ви зъби, предишна протеза или дълго продължило състояние без налични зъби. Появата на новата протеза изисква създаване на нови говорни
рефлекси, което също отнема няколко дни. Важно е обаче през тези няколко дни да говорите колкото можете повече,  за да тренирате в новата ситуация. Ако не ви е комфортно да разговаряте с близките си, преди да сте възстановили добрия си говор, задължително четете на глас книга или вестник по половин–един час на ден. Вашето активно участие в процеса на адаптация е един от най-съществените моменти за успеха на протетичното лечение.

5. Естетиката

За да възприемете новите си протези, е много важно да се харесате с тях. Ето защо още преди започване на работа по протезата е добре да занесете в денталния кабинет стара снимка, на която възможно най-добре да се вижда усмивката ви. Понякога поради възрастови изменения на костта не може да се очаква постигане на същия резултат, но все пак можете да споделите някои предпочитания за начина на подреждане на зъбите. Ако желаете характерно разстояние между централните резци, което сте имали при естествените си зъби, специфично наклонени или завъртени зъби и др., моментът да го споделите със своя зъболекар е още в началото при вземане на отпечатъците. Тогава заедно със зъболекаря избирате подходящия цвят, размер и форма на зъбите. Последни корекции в подредбата и наклона могат да се правят на посещението  преди предаването на протезите, т. нар. проба с наредени зъби. В този етап зъбите са подредени от зъботехника върху восък и все още са възможни малки размествания. В момента, в който зъболекарят установи подходящата захапка, а пациентът се хареса и одобри, протезите се изпращат на зъботехника за завършване.

6. Редовното носене на протезите

Процесът на адаптация се удължава, ако пациентът не носи редовно своите протези и не се опитва да се храни с тях. Така той не може да насочи своя зъболекар в кои участъци протезата е неудобна, с което да му помогне той да я направи напълно функционална и полезна.
Ако пациентът вече е носил протези, той се адаптира по-бързо, отколкото, ако му се изработват протези за първи път.

Изработването на снемаеми частични или цели протези е процес, който изисква търпение и разбиране както от страна на денталния лекар, така и от страна на пациента. Съвместно положените усилия от двете страни могат да доведат до успешен резултат и до изработването на протези, с които оптимално да бъдат възстановени дъвкателната функция, говорът, естетиката, самочувствието и социалните контакти на пациента.

Д-р Ива Димчева

Статията е публикувана в списание My Smile, бр. 1/2014г.

Leave a Comment