Една усмивка не стига

Една усмивка не стига

Faces of smiling people in set. Healthy teeth. Smile

 

Усмивката е част от цялото очарование на човека и разглеждана самостоятелно, не е достатъчна, за да озари нашето излъчване. Да видим защо…

Всички знаем, че красивата усмивка отваря много врати пред нас. Приветливото излъчване на здравите, добре подредени и светли зъби очарова събеседниците. Това може да повлияе както на начина, по който ни възприемат останалите, така и на собственото ни самочувствие и увереност. Хората, които не харесват зъбите си, излъчват неувереност, те се усмихват по-рядко, прикриват усмивката си с ръка и даже понякога правят странни гримаси, за да не покажат своите струпани, кариозни или потъмнели зъби. И така пациентите събират кураж и отиват в денталния кабинет. Следва цялостен лечебен план – терапевтично, ортодонтско, протетично лечение. След много усилия на денталния лекар и благодарение на вашата упоритост вие се сдобивате с една наистина красива усмивка. Тя блести от здраве, чистота и съчетава всички съвременни принципи на естетиката и хармонията. Възможно ли е това да не е достатъчно, за да „озари“ вашето излъчване?

 

Разбира се, че е възможно. Постигнатата зъбна хармония в случая се отнася към устните и лицето така, както една изумителна картина към неподходяща рамка. Оказва се, че невинаги мисията приключва с доброто зъболечение. Думата „естетика“ оригинално означава възприятие, усещане, емоция. И логично възприятието за даден човек се получава на базата на цялостното му излъчване. Различни дефекти по лицето могат да са причина за лошото ни излъчване – възпаления, пигментации, бръчки, намаляване обема на подкожна мастна тъкан и други. Важно е тези проблеми да бъдат решени, за да може усмивката, постигната от вашия зъболекар, да блесне на фона на цялото ви лице.

Какво всъщност представлява понятието „част от цялото“

В литературата съществува понятието „синекдоха“, или заместване на цяло понятие с част от него, което го представлява. И така, ако след среща с жена един мъж сподели, че е „бил завладян от нейната усмивка“, спокойно можем да приемем, че той е получил цялостно въздействие и е очарован от пълното излъчване на събеседничката си. Не, той не е зъболекар и не е анализирал дали линията на горните резци съответства на контура на долната устна. Той е получил цялостно вътрешно естетическо възприятие. За него „усмивката“ представлява цялото очарование, което е срещнал.

И оттук накъде?

Знаем, че усмивката е най-ценното ни бижу. Тя озарява лицето, скъсява дистанцията между нас и околните, повдига духа ни. Нещо повече – твърди се, че усмивката намалява нивата на стрес и води до укрепване на имунната система. Всичко дотук е прекрасно! Но…

Има хора с по-жива мимика, при които и най-малкото изражение води до образуването на десетки бръчици. Всичко това е безобидно, когато си на 25, но с годините проблемът се задълбочава и лицето рано придобива състарен вид. Нелепо е обаче човек да си сложи нацупено изражение на лицето и да върви по своя път с него, само и само да запази по-дълго време младежкия си вид. Все пак животът е за това, за да изпитваме и даряваме радост, и няма смисъл да си пестим усмивките. А и естетичната медицина е до нас, за да ни даде решение. Колкото и да се усмихваме!

Откога и защо се използва

Ботулиновият токсин започва да се използва в медицината през 70-те години на ХХ век. Изследванията върху неговите възможности тогава са били далеч от козметичната им употреба днес. Ботоксът започва да се прилага в офталмологията за лечение на кривогледство и спазъм на клепачите, свързан с неконтролирано мигане (блефароспазъм). Действието му е свързано с блокиране предаването на нервния импулс към мускулите и съответно води до тяхното релаксиране. Оказва се, че той може да реши и редица други медицински проблеми. Започва прилагането му при различни спазми, например на мускулатурата на хранопровода. В този случай преглъщането е затруднено или невъзможно и се повлиява благоприятно при отпускане на мускулатурата. Ботоксът се прилага още при спазми на врата, при мигрена, при нарушен контрол на пикочния мехур и спастична лицева дистония. Започва успешното му прилагане и при хиперхидроза – прекомерно изпотяване, причинено от стрес или хормонален дисбаланс. Намаляването на потенето по дланите, гърба или под мишниците по никакъв начин не пречи на нормалната терморегулация, тъй като охлаждането се извършва с помощта на потни жлези, разположени по цялото тяло. Единствено премахва дискомфорта, свързан с изпотяването.

БОТОКСЪТ
Какво е мястото му в денталния кабинет?

В денталната медицина ботоксът се използва сравнително отскоро, но с голям успех. Диагнозите, при които най-често се прилага, са бруксизъм (свързан с прекомерно съкращаване на мускулите затварячи на долната челюст, скърцане със зъби и изтриване на техните повърхности) и гингивална усмивка (при която устните разкриват венците в различна степен и често това изглежда неестетично). Чрез релаксиране на мускулите затварячи се намалява силата, с която пациентите стискат зъби, и се предот-

вратяват по-тежките последици от състоянието. При гингивалната усмивка подходът досега често е бил свързан с извършване на ортогнатна (костна) хирургия. Много пациенти така и не събират кураж да решат проблема си. Благодарение на ботулиновия токсин пациентът може в рамките на обедната си почивка да подобри състоянието си. Резултатите невинаги могат да достигнат тези на инвазивните класически методи и, естествено, зависят от индивидуалния случай. Но това е една нова неинвазивна възможност за решаване на голям брой случаи без предприемане на тежки операции.

Днес ботулиновият токсин се прилага успешно за изглаждане на различни бръчки по лицето и представлява алтернатива на инвазивни интервенции като лифтинга. С негова помощ се коригират т. нар. пушачески бръчки над горната устна, глабеларни, околоочни бръчки и други. Важно е да се отбележи, че при ботокса ефектът се появява на 10-ия–15-ия ден, а не веднага след поставянето му.
Вероятно звучи леко плашещо да се прилага токсин. Знаем обаче, че дозата определя кое е лекарство и кое – отрова. Прилаганият в медицината ботулинов токсин не е вреден, а случаите на алергия са изключителна рядкост. Много по-често се срещат пациенти с различни медикаментозни алергии, например към аспирин.

Приложението му в областта на лицевата естетика е одобрено от Световната здравна организация през 2002 г. Всеобщият подход към минимална инвазивност води до избиране на лечебни подходи, които щадят пациента и му предлагат надеждни резултати. Това се отнася в пълна сила за ботокса.
Ботоксът обаче не е панацея. На фона на изумителното му действие, благодарение на което можете да озарите и подмладите своя облик, трябва да знаете, че поставянето му трябва да бъде от добре обучени специалис-ти. Те трябва детайлно да познават лицевата мускулатура, особеностите и вариациите, за да могат да постигнат добър резултат. Добрият ефект на ботулиновия токсин неизменно ще доведе до разпространението му и у нас, ето защо пациентите трябва внимателно да избират на кого да се доверят. В някои случаи полученият неудовлетворяващ ефект може да бъде леко коригиран с ново инжектиране, но в други трябва да се изчака извличането на разтвора, което отнема около 5–6 месеца. Добрият ефект трае също толкова и след този срок е нужна нова апликация за задържане на резултата.

Другата наклонена плоскост, по която хората понякога се плъзват, е пристрастяването. В миналото хората са прекалявали основно с алкохол, наркотици и хазарт, но съвременното общество доведе до избухване на безброй нови мании – към слаба фигура при жените, към огромни мускули при мъжете, към солариуми (т. нар. тенорексия), към виртуалното общуване и… към естетичната медицина. Завладени и очаровани от направените подобрения, много дами (но не само) се увличат с такава страст да коригират още и още неща в себе си, че в един момент не могат да спрат и се превръщат в гротескни образи на собствената си суета.

Примери за известни личности, отдавна минали нормалните граници на естетичните корекции, са известната италианска дизайнерка Донатела Версаче и майката на актьора Силвестър Сталоун – Джеки.

Много от вманиачените в естетичните процедури изживяват различни драми в личния си живот и се опитват чрез лустриране на външния си вид да подобрят самочувствието и светоусещането си. Душата обаче не се лекува чрез естетична хирургия. Правилният специалист в случая е психологът. Лавината от външни промени може още повече да задълбочи едно тежко психическо състояние. Ето защо винаги е добре пациентите да правят подобрения по себе си, когато са в балансирано психическо състояние и промяната може да ги накара да се харесват повече. Очакването обаче външното подобрение да облекчи вътрешния дискомфорт обикновено е напразно.

Превръщането на човек в красива опаковка не го прави истински щастлив. И макар да е често споменаван и вече донякъде превърнат в клише, ще си позволя да цитирам автора Антоан дьо Сент-Екзюпери: „Вие сте хубави, но празни… За вас не може да се загине“.

ДЕРМАЛНИТЕ ФИЛЪРИ

Дермалните филъри са друг инструмент за подобряване на лицевото излъчване в арсенала на все повече лекари по дентална медицина. Озаряването на една усмивка понякога не завършва със зъболечението, ортодонтското лечение, избелването и естетичните възстановявания. Устните ограждат зъбите като непосредствена рамка и могат силно да повлияят привлекателността на усмивката. Прекалено тънките устни открай време са свързвани със студенина, нездрав вид и неприветливост. Асиметричните устни също не се свързват със здравия външен вид. В тези и много други случаи на помощ идват дермалните филъри и най-често тези с хиалуронова киселина.

Хиалуроновата киселина е естествена съставка на дермата. Тя има способността да задържа голямо количество вода около себе си. С нейна помощ денталните лекари и дерматолозите успяват както да контурират, така и да попълнят, ако е необходимо, устните на пациента. Ефектът и тук е временен и трае няколко месеца, като реапликацията е след интервал от половин до една година. Резултатът е веднага след инжектирането на продукта и може да доведе до по-естествен, очарователен и приветлив външен вид.

Тук също важи правилото за премереността. В желанието си да бъдат по-атрактивни за останалите много дами се обезобразяват. Това се отнася особено за случаите на чести апликации и при поставяне на големи количества филъри, несъответстващи на контурите на лицето.
Нежелани резултати се получават и при прилагането на продуктите от лица без медицинско образование, при прилагане на несертифицирани продукти със съмнителен произход и в най-лошите случаи – при самоинжектиране на различни разтвори и смеси, много пъти с тежки обезобразяващи последствия.

Други зони, които медицинските специалисти третират с помощта на дермални филъри, са назо-лабиалните гънки, гънки около устата, бръчки по челото, марионетни и глабеларни бръчки. И тъй като остаряването на кожата не се свързва само с намаляване на колагена, но и с недостатъчна хидратация, приложението на хиалуронова киселина се явява естествен и адекватен материал за попълване на получените бръчици. Дермалните филъри се използват с успех и при намалени лицеви обеми, например в областта на бузите, и така водят до оформяне на лицевия овал.

В много случаи обаче пациентите смятат, че трябва да им бъдат поставени филъри за корекция на бръчки, а всъщност в техния случай проблемът правилно ще се реши с поставяне на малко количество ботокс.
Случаите са твърде индивидуални и е добре специалистите да ви насочат за правилния лечебен подход.

В заключение можем да кажем „да“ на новостите в естетичната дентална медицина, тъй като възприятието винаги е общо и не можем да отделяме частите от цялото. Усещането за красота, породено от една усмивка, не представлява само естетичното съзъбие, то включва още венците, устните, лицето – целия облик. И нека не забравяме непосредствеността и добротата, които струят отвътре. Както е казал древногръцкият драматург Менандър: „Колко е красив човекът, когато е истински човек!“.

Д-р Ива Димчева

Статията е публикувана в списание My Smile, бр. 3/2013г.

Leave a Comment