Избелване

izbelvaneЧрез процедурите по избелване може да се възстанови естествения цвят на зъбите и дори да се постигне по-светъл нюанс. Най-добре се повлияват зъби, чието оцветяване е в резултат на оцветяващи храни и напитки (чай, кафе, червено вино) и са в жълтеникав нюанс. Най-трудно се повлияват сивкавите зъби и тези, чийто цвят е резултат от вродени заболявания и прием на някои лекарства в периода на изграждане на зъбните тъкани. В тези случаи е подходящо протетичното възстановяване на формата и цвета, например чрез изработването на фасети.

Избелването бива кабинетно и домашно, като за постигане на най-добър резултат се комбинират двата подхода.

 Процедурата по избелване на зъбите в денталния кабинет задължително се предшества от посещение за отстраняване на зъбен камък и полиране. Важно е да се планира нуждата от допълнителни интервенции, тъй като наличните във видимата област фасети, корони и пломби няма да променят своя цвят. Когато има такива възстановявания е добре те да бъдат подменени след процедурата по избелването, според получения краен цвят. Избелването в кабинета започва с поставянето на специални бариери за венците и устните, за да бъдат предпазени от избелващия гел. Следват две до три нанасяния на гела за 6 – 15 минути и активирането му със светлина. Възможно е получаване на повишена чувствителност в рамките на 2 до 3 дни след процедурата.

 За постигане на още по-добър резултат и за поддържане на вече получения цвят може да се предприеме домашно избелване. По снет в кабинета отпечатък от зъбите зъботехникът изработва индивидуални прозрачни шини, в които се поставя избелващия агент. Капчица от гела се поставя по предната повърхност на зъбите в шината. Според концентрацията му, шината с гела престоява върху зъбите от 20 до 90 минути, като процедурата се повтаря до 14 поредни дни, не повече от един до два пъти в годината.

 Ако избелването предизвика силна чувствителност, денталният лекар може да ви предложи специални десензитиращи гелове за облекчаване на тези оплаквания.

Изключително важно е след избелването да се спазва т.нар. „бяла диета” за срок от поне една седмица, а още по-добре две до три седмици. Тя включва прием на вода, бял хляб, сирене, пилешко месо и всички храни, несъдържащи силни пигменти. Забранени са кафето, чая, червеното вино, горските плодове и други. Ако това не се спазва е възможно навлизането на пигменти в дълбочина на емайла, които вече да не могат да бъдат повлияни чрез избелващи процедури.

По време на избелващи процедури не се препоръчват избелващи пасти. Това е така, защото гелът извлича натрупаните пигменти от междукристалните емайлови пространства и временно се отварят микропространства, които са причина и за повишената чувствителност. Ето защо след кабинетно или домашно избелване се препоръчват реминерализиращи пасти, съдържащи повишено съдържание на флуор или хидроксилапатит. Те запечатват отворените микропространства. Могат да бъдат използвани допълнително и специални реминерализиращи гелове, например на основата на калаен флуорид. Избелващите пасти се използват в останалото време за отстраняване на повърхностни петна от храни и напитки, като се редуват с реминерализиращи и антикариесни продукти.

В търговската мрежа цари истински хаос от нерегламентирани и несертифицирани продукти за  избелване – някои с добър ефект, но опасни за здравето на зъбите, а други без особен ефект. Необходимо е използването само на проверени избелващи продукти и системи. Защото красотата никога не трябва да бъде за сметка на здравето.

Лечение

В кабинета се извършва дентално лечение в следните направления:

Лечение на кариес

Кариесът е заболяване, засягащо над 95% ...

Прочетете още…

Ендодонтия

Ендодонтията е дентална специалност, ...

Прочетете още…

Протетична дентална медицина

Протетичната дентална медицина отгов...

Прочетете още…

Хирургия

Причините за вадене на зъб са многобро...

Прочетете още…

Детска дентална медицина

Някои хора осъзнават, че поддържането ...

Прочетете още…

Пародонтология

Пародонтологията е наука за заболяван...

Прочетете още…

Избелване

Чрез процедурите по избелване може да ...

Прочетете още…